Η Ιστορία μας…

Η ιστορία μας ξεκινά το 1923, όπου άνοιξε το πρώτο οικογενειακό καφεκοπτείο ο Χρήστος Σαμούρκας στην οδό Αθηνάς. Στη συνέχεια και μετά τον πόλεμο ο γιος του, ο Θόδωρος Σαμούρκας μαζί με τον ξάδερφό του, Δημήτριο ( Μιμάκο) Αποστολίδη άνοιξαν μια αλυσίδα καφεκοπτείων, όπου όλα τα καταστήματα είχαν το δικό τους καβουρντιστήρι, για να είναι ο καφές πάντα φρέσκο καβουρδισμένος. Γνωστά και κεντρικά καφεκοπτεία ήταν στην οδό Πατησίων, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, και το δικό μας στην οδό Σοφοκλέους που άνοιξαν το 1965.

Ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τον καφέ BRAVO , το όνομα που πρωτοστάτησε στους καφέδες της Ελληνικής Αγοράς για πάρα πολλά χρόνια. Οι δυο τους μεγαλούργησαν και πρωτοτύπησαν σε πάρα πολλά, όπως στη γραμμή παραγωγής, την πρωτοποριακή συσκευασία σε κενό αέρος, το δίκτυο πωλήσεων και το marketing.  Ήταν οι πρώτοι που είπαν τον καφέ ‘ελληνικό’ γιατί μέχρι τότε επικρατούσε ως τούρκικος καφές. Ένα από τα πιο δημοφιλή διαφημιστικά σλόγκαν που έγραψαν ιστορία, ήταν το “BRAVO αυτός είναι καφές!”

Το 1994, με μερίδιο αγοράς πάνω από 60%, πουλήθηκε η εταιρεία BRAVO στην πολυεθνική Sara Lee.

Όμως, ο Μιμάκος κράτησε στην κατοχή του δυο καφεκοπτεία, στην οδό Αθηνάς και στην οδό Σοφοκλέους, όπου λίγα χρόνια αργότερα τα μεταβίβασε στα εγγόνια του , τα οποία υποσχέθηκαν να  διατηρήσουν την παράδοση του φρέσκο – καβουρδισμένου καφέ.  Το ψηστήρι μας, ήταν εκείνο το παλιό, το καλοσυντηρημένο που έβγαζε μυρωδιές και ιστορία. Καθημερινά τα χαρμάνια του Μιμάκου κατέκλυζαν την οδό Σοφοκλέους και ο κόσμος ερχόταν από όλη την Ελλάδα να απολαύσει τον γευστικότερο και ποιοτικότερο ελληνικό καφέ.

Στις αρχές του 2019 το κατάστημα στην οδό Σοφοκλέους 19, μετά από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έκλεισε.  Όμως, μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα μέχρι και σήμερα η εγγονή του Δημήτριου – Μιμάκου – Αποστολίδη , Ράνια Πονηρού συνεχίζει την ίδια οικογενειακή παράδοση, με το ίδιο μεράκι, να προσφέρει στον κόσμο ποιοτικά χαρμάνια με αγάπη όπως έκανε ο παππού της, ο Μιμάκος. Με έδρα τη Γλυφάδα, συνεχίζουμε να καβουρδίζουμε παραδοσιακά τα ίδια ποιοτικά χαρμάνια καφέ χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή άλλων χημικών ουσιών. Όλοι οι καφέδες μας αλέθονται μόνο κατόπιν παραγγελίας και συσκευάζονται αεροστεγώς σε σακουλάκια αλουμινίου με βαλβίδα, ανοίγουν με ταινία ασφαλείας και κλείνουν ξανά με zipper για την μέγιστη διατήρηση της φρεσκάδας τους.

X